Friday, June 3, 2011

Pengambilan kalsium seharian untuk ibu-ibu mengandung

Assalamualaikum semua,

Lama menyepi. Saya dah update tentang majlis saya, tetapi kamera hilang pula. Sedih sebab saya tidak sempat transfer gambar-gambar sekitar persiapan majlis itu untuk diupload ke dalam blog. Sedang mencari gambar yang lain untuk dimuat turun ke dalam blog.Jadi, harap bersabar ye...

Ok, hari ini ada sedikit perkongsian tentang pengambilan kalsium untuk ibu-ibu mengandung.
Semua sedia maklum kan kepentingan kalsium;untuk kekuatan tulang dan gigi. Jadi, bila dah mengandung ini, pengambilan kalsium ini amat penting, sebab bayi perlukan kalsium untuk pembentukan tulang dia.

Keperluan kalsium untuk ibu-ibu mengandung yang berusia 19-50 tahun ialah 1000mg sehari (Sumber:Recommended nutrients intake for Malaysia,2005).

Jika pengambilan kalsium ini kurang dalam seharian, bayi akan menyerap kalsium dari tulang-tulang ibu. Apabila si ibu dah mencecah usia 40-an ke atas, risiko untuk mendapat osteoporosis amat la tinggi.Jadi, mari amalkan minum susu mulai sekarang.

Bagaimana nak cukupkan keperluan 1000 mg kalsium ini.~Minum 2 gelas susu (3-4 scoops susu tepung) sehari sudah memadai.

Beberapa peringatan dalam mengamalkan minum susu ini:

1.Bagi yang berlebihan berat badan boleh la amalkan minum susu rendah lemak UHT itu.

2. Bagi yang ada risiko untuk mendapat kencing manis, digalakkan untuk minum susu tepung yang putih saja. Susu berperisa coklat/strawberi tidak dibenarkan.

3. Bagi yang langsung tidak boleh minum susu, boleh cuba untuk minum susu soya yang ada kalsium. Boleh cek di label ye.

4. Bagi kes yang teruk di mana semua jenis susu pun tak dapat minum, dibolehkan untuk mengambil supplement kalsium. Tapi pastikan beli pil yang mengandungi 500 mg kalsium sebiji, sebab badan kita tidak dapat menyerap kalsium lebih dari 500mg dalam satu-satu masa.

5. Dilarang minum susu/makan pil kalsium dalam tempoh 2 jam sebelum/selepas makan.

6. Dilarang mengambil pil yang mengandung zat besi (hematiniks, obimin,iberet, sangobion etc) bersama-sama susu/pil kalsium.

*Penyerapan kalsium dari susu/makanan adalah lebih berkesan dari pil laksium itu sendiri.

Sebarang pertanyaan boleh la ditinggalkan di ruangan komen ye. InshaALLAH, saya cuba bantu berdasarkan apa yang saya tahu dan saya pelajari.

P/s: Amalkan makan secara seimbang berdasarkan piramid makanan Malaysia yang terbaru (2010).

2 comments:

  1. tq for the info dear..yun salu minum susu sekali je,kalau rajin baru 2-3 kali sehari..take care ya!

    ReplyDelete
  2. Yun:Sama2....Kalo minum sekali sehari jek pun xpe, tp kna top up dengan sumber kalsium yg lain cm keju, yogurt, ikan bilis, ikan sardin mkn dgn tulang sekali etc....Yun pun jaga diri elok2.x lama lagi nak due...seronoknya dpt jumpa dgn si dia ...

    ReplyDelete